Een Deli, Bar en Restaurant voor de Amersfoortse binnenstad

Madonna
In de charmante Krommestraat in Amersfoort heeft Positive Space restaurant, bar en deli Madonna ontworpen: een all-day restaurant in een volledig gerestaureerd 16e-eeuws pand. Door een slimme indeling met een centrale kern van staal en hout wist het bureau de historische sfeer te behouden en tegelijk een ruimtelijk, karakteristiek interieur te creëren. Het resultaat is een energie-neutraal italiaans restaurant met grootstedelijke allure.
Program
Client
Location
Year
Status
Area
Photography
Hospitality
Madonna BV
Amersfoort
2016 - 2017
Uitgevoerd
325m²
Wouter van der Sar


Amersfoort is een stad volop in ontwikkeling, maar miste tot voor kort een restaurant met grootstedelijke allure. Het 16e-eeuwse pand had na meer dan een eeuw dienst te hebben gedaan als winkel dringend behoefte aan een grondige restauratie, wat tevens ruimte bood om een nieuwe functie te creëren. Aan de buitenzijde kenmerkt het pand zich door één bouwlaag en een dak, terwijl het interieur bestaat uit vier split-level verdiepingen.
Om de historische context zoveel mogelijk te behouden, ook vanwege het monumentale karakter, is de strategie geweest om alle buitenmuren ongemoeid te laten. Door in plaats daarvan één centrale kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant zijn opgenomen, is de ruimtelijkheid van het pand versterkt. In het hart van deze kern bevindt zich een goederenlift, bekleed met strekmetaal. De kern draagt daarnaast bij aan de constructieve versterking van het gebouw. Op de verschillende niveaus zijn rondom deze kern de barren en cutlery stations geplaatst. De trappen die rondom de kern lopen, verbinden alle split levels met elkaar en komen samen in een grote vide die het imposante dak koppelt aan de onderliggende verdiepingen. Dit zorgt voor talloze zichtlijnen binnen het interieur, stimuleert sociale interactie en geeft het geheel een aangename schaal.
Het interieur heeft een industrieel karakter, ontworpen met respect voor het historische pand. Aannemer Van de Burgt en Strooij heeft van de restauratie gebruikgemaakt om het pand volledig energieneutraal te maken.
Madonna
In de charmante Krommestraat in Amersfoort heeft Positive Space restaurant, bar en deli Madonna ontworpen: een all-day restaurant in een volledig gerestaureerd 16e-eeuws pand. Door een slimme indeling met een centrale kern van staal en hout wist het bureau de historische sfeer te behouden en tegelijk een ruimtelijk, karakteristiek interieur te creëren. Het resultaat is een energie-neutraal italiaans restaurant met grootstedelijke allure.
Program
Client
Location
Year
Status
Area
Photography
Hospitality
Madonna BV
Amersfoort
2016 - 2017
Uitgevoerd
325m²
Wouter van der Sar


Amersfoort is een stad volop in ontwikkeling, maar miste tot voor kort een restaurant met grootstedelijke allure. Het 16e-eeuwse pand had na meer dan een eeuw dienst te hebben gedaan als winkel dringend behoefte aan een grondige restauratie, wat tevens ruimte bood om een nieuwe functie te creëren. Aan de buitenzijde kenmerkt het pand zich door één bouwlaag en een dak, terwijl het interieur bestaat uit vier split-level verdiepingen.
Om de historische context zoveel mogelijk te behouden, ook vanwege het monumentale karakter, is de strategie geweest om alle buitenmuren ongemoeid te laten. Door in plaats daarvan één centrale kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant zijn opgenomen, is de ruimtelijkheid van het pand versterkt. In het hart van deze kern bevindt zich een goederenlift, bekleed met strekmetaal. De kern draagt daarnaast bij aan de constructieve versterking van het gebouw. Op de verschillende niveaus zijn rondom deze kern de barren en cutlery stations geplaatst. De trappen die rondom de kern lopen, verbinden alle split levels met elkaar en komen samen in een grote vide die het imposante dak koppelt aan de onderliggende verdiepingen. Dit zorgt voor talloze zichtlijnen binnen het interieur, stimuleert sociale interactie en geeft het geheel een aangename schaal.
Het interieur heeft een industrieel karakter, ontworpen met respect voor het historische pand. Aannemer Van de Burgt en Strooij heeft van de restauratie gebruikgemaakt om het pand volledig energieneutraal te maken.
Madonna
In de charmante Krommestraat in Amersfoort heeft Positive Space restaurant, bar en deli Madonna ontworpen: een all-day restaurant in een volledig gerestaureerd 16e-eeuws pand. Door een slimme indeling met een centrale kern van staal en hout wist het bureau de historische sfeer te behouden en tegelijk een ruimtelijk, karakteristiek interieur te creëren. Het resultaat is een energie-neutraal italiaans restaurant met grootstedelijke allure.
Program
Client
Location
Year
Status
Area
Photography
Hospitality
Madonna BV
Amersfoort
2016 - 2017
Uitgevoerd
325m²
Wouter van der Sar


Amersfoort is een stad volop in ontwikkeling, maar miste tot voor kort een restaurant met grootstedelijke allure. Het 16e-eeuwse pand had na meer dan een eeuw dienst te hebben gedaan als winkel dringend behoefte aan een grondige restauratie, wat tevens ruimte bood om een nieuwe functie te creëren. Aan de buitenzijde kenmerkt het pand zich door één bouwlaag en een dak, terwijl het interieur bestaat uit vier split-level verdiepingen.
Om de historische context zoveel mogelijk te behouden, ook vanwege het monumentale karakter, is de strategie geweest om alle buitenmuren ongemoeid te laten. Door in plaats daarvan één centrale kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant zijn opgenomen, is de ruimtelijkheid van het pand versterkt. In het hart van deze kern bevindt zich een goederenlift, bekleed met strekmetaal. De kern draagt daarnaast bij aan de constructieve versterking van het gebouw. Op de verschillende niveaus zijn rondom deze kern de barren en cutlery stations geplaatst. De trappen die rondom de kern lopen, verbinden alle split levels met elkaar en komen samen in een grote vide die het imposante dak koppelt aan de onderliggende verdiepingen. Dit zorgt voor talloze zichtlijnen binnen het interieur, stimuleert sociale interactie en geeft het geheel een aangename schaal.
Het interieur heeft een industrieel karakter, ontworpen met respect voor het historische pand. Aannemer Van de Burgt en Strooij heeft van de restauratie gebruikgemaakt om het pand volledig energieneutraal te maken.

De voorgevel op de begane grond heeft twee voordeuren die beide via een blauwstalen tochtportaal toegang bieden. Deze komen uit bij de centraal geplaatste, met hout beklede bar, waarboven een stalen barrek hangt. Links van de bar bevindt zich de to-go deli waar vers bereid eten kan worden meegenomen. Rechts is een ruime loungehoek en bevinden zich de trappen naar de tuinkamer en de entresol.
Op de entresol ligt het hart van het restaurantgedeelte van Madonna. Met verschillende tafelopstellingen is er ruimte voor diverse gezelschappen. Vanaf de entresol leidt een stalen trap, hangend in de vide, naar de zolder. Hier nodigt een lange bank rond de vide, onder de imposante kap, uit om cocktails te drinken. Er is een tweede bar en een prachtig uitzicht op de Onze Lieve Vrouwe Toren, waaraan Madonna haar naam ontleent.
Aan de achterzijde van het pand, gelegen aan de Lange Gracht en een halve verdieping lager, bevindt zich de tuinkamer met open haard en openslaande deuren naar het terras, evenals de keuken met een met hout gestookte pizzaoven.
Onder het pand bevindt zich een volledig intact gebleven historisch gewelf. Door de vloer verder uit te diepen is dit gewelf getransformeerd tot toiletruimte. In de voormalige kaarsnissen zijn nu op maat gegoten wasbakken geplaatst. Door een slimme indeling en het gebruik van spiegels voelt de ruimte ruim aan. Op weg naar de toiletten staat een op maat gemaakte wijnkast en is ruimte gecreëerd voor de opslag van houtblokken. Onder de keuken is een nieuwe kelder aangelegd voor de koelingen.




De slimme kern
Om de historische context zoveel als mogelijk te bewaren is de strategie geweest om van alle monumentale buitenmuren af te blijven. Door één nieuwe kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant geregeld worden is Positive Space erin geslaagd de ruimtelijkheid van het pand te versterken. Centraal in de kern bevindt zich de goederenlift welke bekleed is met strek metaal. De kern wordt tevens gebruikt om het gebouw constructief te versterken.
Rond de kern zijn op de verschillende niveaus de barren en cutlery stations gesitueerd. Daarnaast verbinden de trappen rond de kern alle split level verdiepingen aan elkaar eindigend in een grote vide welke het imposante dak met de onderliggende verdiepingen verbindt. Hierdoor ontstaan er talloze zichtlijnen binnen het interieur welke de sociale interactie binnen de ruimte ten goede komt en een goede schaal aan het interieur geeft.
In het ontwerp zijn de kern, de barren en de trappen, die als één geheel zijn vormgegeven en in elkaar overlopen. De barren zijn bekleed met geschaafd eiken en voorzien van een massief eiken barblad. De kern en trappen zijn uitgevoerd in staal, waarbij zowel het strekmetaal als de antislipprofielen van de treden zijn vormgegeven met ruitpatronen.


De slimme kern
Om de historische context zoveel als mogelijk te bewaren is de strategie geweest om van alle monumentale buitenmuren af te blijven. Door één nieuwe kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant geregeld worden is Positive Space erin geslaagd de ruimtelijkheid van het pand te versterken. Centraal in de kern bevindt zich de goederenlift welke bekleed is met strek metaal. De kern wordt tevens gebruikt om het gebouw constructief te versterken.
Rond de kern zijn op de verschillende niveaus de barren en cutlery stations gesitueerd. Daarnaast verbinden de trappen rond de kern alle split level verdiepingen aan elkaar eindigend in een grote vide welke het imposante dak met de onderliggende verdiepingen verbindt. Hierdoor ontstaan er talloze zichtlijnen binnen het interieur welke de sociale interactie binnen de ruimte ten goede komt en een goede schaal aan het interieur geeft.
In het ontwerp zijn de kern, de barren en de trappen, die als één geheel zijn vormgegeven en in elkaar overlopen. De barren zijn bekleed met geschaafd eiken en voorzien van een massief eiken barblad. De kern en trappen zijn uitgevoerd in staal, waarbij zowel het strekmetaal als de antislipprofielen van de treden zijn vormgegeven met ruitpatronen.


De slimme kern
Om de historische context zoveel als mogelijk te bewaren is de strategie geweest om van alle monumentale buitenmuren af te blijven. Door één nieuwe kern te introduceren waarin de barren en de ontsluiting van het restaurant geregeld worden is Positive Space erin geslaagd de ruimtelijkheid van het pand te versterken. Centraal in de kern bevindt zich de goederenlift welke bekleed is met strek metaal. De kern wordt tevens gebruikt om het gebouw constructief te versterken.
Rond de kern zijn op de verschillende niveaus de barren en cutlery stations gesitueerd. Daarnaast verbinden de trappen rond de kern alle split level verdiepingen aan elkaar eindigend in een grote vide welke het imposante dak met de onderliggende verdiepingen verbindt. Hierdoor ontstaan er talloze zichtlijnen binnen het interieur welke de sociale interactie binnen de ruimte ten goede komt en een goede schaal aan het interieur geeft.
In het ontwerp zijn de kern, de barren en de trappen, die als één geheel zijn vormgegeven en in elkaar overlopen. De barren zijn bekleed met geschaafd eiken en voorzien van een massief eiken barblad. De kern en trappen zijn uitgevoerd in staal, waarbij zowel het strekmetaal als de antislipprofielen van de treden zijn vormgegeven met ruitpatronen.









































